Pszenica jara

Pszenica jara zaliczana jest do zbóż o dużych wymaganiach wodnych. W latach o niewielkich ilościach opadów uprawa pszenicy jarej może reagować spadkiem plonu. Jakie odmiany pszenicy jarej wybrać, aby uzyskać wysokie i dobre jakościowo plony? Odpowiedni wybór pszenicy wymaga poznania charakterystycznych cech poszczególnych odmian, dzięki którym możliwe będzie dopasowanie właściwej odmiany pszenicy jarej pod konkretny rejon kraju. Jaką odmianę wybrać? Pszenica jara jest rośliną o największych wymaganiach spośród wszystkich gatunków zbóż, dlatego też wybór odpowiedniej odmiany ma szczególne znaczenie dla wielkości osiąganych plonów. Najważniejszym kryterium wyboru dobrej odmiany pszenicy jarej są jej wymagania glebowe i tolerancja na zakwaszenie podłoża, a także wielkość i stabilność plonowania – również w niesprzyjających warunkach. Dobre odmiany pszenicy jarej powinny wyróżniać się wysoką zdrowotnością oraz odpornością na choroby i wyleganie. Uprawa pszenicy jarej w Polsce ma szczególne znaczenie na Dolnym Śląsku, Podlasiu i na Pomorzu Zachodnim. Pszenica jara, zwana też przez niektórych pszenicą wiosenną, powinna być tolerancyjna na niekorzystne warunki atmosferyczne, zwłaszcza na okresowe niedobory wody i susze. Dobre odmiany pszenicy jarej dają pewność optymalnej obsady roślin, równomiernych wschodów i odpowiedniego rozwoju łanu pszenicy wiosennej. Odmiany odpowiednio dobrane dają możliwość zmniejszenia normy wysiewu materiału siewnego.