Agroporady

„Kwalifikowany a niekwalifikowany”- czy to jest to samo?

Decydując się na zakup kwalifikowanego materiału siewnego spodziewamy się, że w worku znajduje się najwyższej jakości produkt. Ale czy tak jest zawsze? Jak przebiega produkcja? Czym powinien charakteryzować się dobrej jakości materiał siewny i jakie powinien posiadać parametry, aby jego zakup okazał się trafioną inwestycją na cały sezon wegetacyjny?

Czytaj dalej

Uprawa soi – informacje ogólne

Soja (glycine) należąca do plemienia fasolowych jest jedną z najwartościowszych roślin uprawnych na świecie, którą wykorzystuje się jako pokarm dla ludzi i pasze dla zwierząt. Nasiona soi posiadają bardzo wysokie wartości odżywcze, zawierają wartościowe białko ok. 40% o doskonałym składzie aminokwasowym oraz ok. 20 % tłuszczu o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z punktu widzenia agronomicznego, podobnie jak inne roślinny strączkowe, soja jest cenną rośliną przedplonową, gdyż współżyjąc z […]

Czytaj dalej

Zdrowe nasiona – zdrowy plon!

Wzrost areału zbóż, uproszczenia uprawy gleby i zacieśnienie płodozmianu sprzyjają rozwojowi groźnych chorób grzybowych, jakimi są fuzariozy. W tym wydaniu Agroporadnika, przybliżymy Państwu ten temat i podpowiemy, co można zrobić, aby zminimalizować ryzyko wystąpienia tej choroby na zbożach. Obecnie Fusarium spp. uważa się za jednego z najgroźniejszych patogenów zbóż, kukurydzy, ziemniaków, warzyw i innych roślin uprawnych w całym świecie. Grzyby z rodzaju Fusarium spp. wytwarzają liczne metabolity wtórne. Część z […]

Czytaj dalej

Jak chronić plon rzepaku?

Każdy rolnik wie, że istnieje możliwość uszkodzenia roślin uprawnych przez niewłaściwie zastosowane herbicydów. Najczęściej spotykamy się z takimi przypadkami w uprawie rzepaku. Występują one w wyniku narażenia roślin na działanie niektórych herbicydów nawet w bardzo niskich stężeniach. Mogą one spowodować straty w uprawie w zakresie od minimalnej, aż do całkowitej utraty plonu. W tym numerze Agroporadnika chcemy poruszyć temat pozostałości w opryskiwaczach śladowych ilości herbicydów i znoszenia cieczy roboczej, które […]

Czytaj dalej

Dlaczego musimy pamiętać o wapnie?

W roku 2004 zniesiono dotację do nawozów wapniowych, co spowodowało 3-krotny spadek zużycia CaO/ha w porównaniu do końca lat 90-tych XX wieku. Dzisiaj stanowi ono średnio tylko 30 kg CaO/ha. Jest to sytuacja alarmująca i wymagająca natychmiastowej reakcji. Aby rośliny mogły prawidłowo się rozwijać i osiągać wysokie plony, powinny być uprawiane na glebie o odczynie pH najbardziej dla nich optymalnym lub tolerowanym. Dla większości roślin wynosi on 5,5-7,0.

Czytaj dalej

Skąd się bierze żółta karłowatość jęczmienia i jak ją zwalczać

Wirus żółtej karłowatości jęczmienia (ŻKJ) jest najbardziej niszczycielską chorobą wirusową zbóż na całym świecie. Żółta karłowatość jęczmienia jest spowodowana kilkoma gatunkami wirusów przenoszonych przez mszyce zbożowe. Główne wektory to: mszyca czeremchowo-zbożowa (Rhopalosiphum padi) oraz mszyca zbożowa (Sitobion avenae). Kompleks wirusów przenoszonych przez te mszyce jest określany jako wirus żółtej karłowatości, a objawy chorobowe jako żółta karłowatość jęczmienia, ponieważ zostały one po raz pierwszy opisane w jęczmieniu. Zakażenie ŻKJ powoduje żółknięcie liści […]

Czytaj dalej

Wiosenna wegetacja zbóż. Jakich błędów unikać?

Poruszaliśmy już tematykę uprawy przedsiewnej i techniki siewu zbóż, zwracając uwagę na te elementy agrotechniki, które mają decydujący wpływ na prawidłowy rozwój początkowy plantacji zbóż. Wiosna to okres szczególnego natężenia wielu zabiegów, które trzeba wykonać w zbliżonym czasie na wielu plantacjach, w optymalnym terminie, pomimo nie zawsze sprzyjającej aury wiosennej. Jakie zabiegi są najważniejsze i jaki mają wpływ na dalszy stan plantacji?

Czytaj dalej

Co w łanie piszczy? – czyli krótka opowieść o pszenżycie

W tym artykule przybliżymy Państwu hodowlę pszenżyta, która jest polską specjalnością. Mimo, że jest to bardzo popularne u nas zboże, czy na pewno znamy je dobrze? Dlaczego tak chętnie wybieramy pszenżyta? Gdzie tkwi tajemnica tego, że mamy do dyspozycji tak wiele tak dobrych odmian? Czy wiemy jak wygląda proces hodowli nowych odmian? Pytań może pojawić się wiele, na niektóre z nich spróbujemy odpowiedzieć.

Czytaj dalej

Głębokość siewu zbóż. Pierwszy krok do sukcesu.

  Każdego roku przed sezonem zasiewów jesiennych dokonujemy wyboru odmian zbóż jakie posiejemy na naszych polach. Większość rolników zwraca głównie uwagę na poziom plonowania poszczególnych odmian zakładając, że właściwy wybór będzie miał odzwierciedlenie w produkcji polowej. Jednak, aby uzyskać wysokie i satysfakcjonujące plony, musimy wykorzystać w pełni potencjał plonotwórczy odmian. Uzyskamy to, dzięki prawidłowo i starannie wykonanym zabiegom agrotechnicznym. Dlatego w Agroporadniku skoncentrujemy się na tematach związanych z uprawą przedsiewną […]

Czytaj dalej

Wiosna za pasem

Bieżąca sytuacja na polach zdecydowanie różni się od tej w roku ubiegłym. Z powodu wysokich temperatur wegetacja rozpoczęła się o około dwa miesiące wcześniej, w porównaniu do roku 2013, kiedy pierwszych lustracji pól dokonywaliśmy pomiędzy opadami a roztopami śniegu. Pełne wnioski z lustracji wyciągać można było dopiero w pierwszej połowie kwietnia. W niniejszym opracowaniu postaramy się krótko omówić jak wyglądają dzisiaj plantacje i jakie działania należy wykonać.

Czytaj dalej

Dobór odmian pszenic ozimych

Dokonując wyboru odmiany powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na jej potencjał plonowania, ale również na cały szereg innych cech, które często decydują o tym, że dana odmiana jest dopasowana do lokalnych warunków gospodarowania. Cechy te dzielą się na kilka grup, jednak należy pamiętać, że każda z nich, jeśli trafi na czynnik występujący w minimum może być tą „najkrótszą klepką” ograniczającą poziom i jakość plonu. Proces ten możemy porównać do beczki […]

Czytaj dalej