Wysokie plonowanie
Wysokie cechy młynarsko-piekarnicze
Cechy szczególne
- pszenica ciasteczkowa charakteryzująca się bardzo intensywny wigorem roślin, szczególnie widocznym wiosną po ruszeniu wegetacji,
- o bardzo wysokim potencjale plonowania,
- stabilnie utrzymuje parametry jakościowe w klasie C/K,
- MTZ [g] – 43,
- gęstość siewu w terminie optymalnym [ziaren/m2]: 280-320.
Oblicz normę wysiewu
Zapytaj dystrybutora o ofertę
Kliknij w “Zapytaj o ofertę” i przejdź do kalkulatora, aby otrzymać indywidualną wycenę.
Cechy użytkowo-rolne
Zimotrwałość | 4 |
Termin dojrzewania | późny |
Wysokość roślin [cm] | 92 |
Odporność na wyleganie | dobra |
MTZ [g] | 43 |
Cechy jakościowe ziarna
Gęstość ziarna | dobra |
Zawartość białka | niska |
Liczba opadania | wysoka |
Sedymentacja | dobra |
Zalecenia agrotechniczne
Gęstość siewu w terminie optymalnym [ziaren/m2] | 280-320 |
Siew po pszenicy | |
Siew opóźniony | |
Wymagania glebowe | gleby średnie i dobre |
Odporność na choroby
Choroby podst. źdźbła – kompleks | dobra |
Mączniak prawdziwy-liście | średnia |
Rdza brunatna | bardzo dobra |
Rdza żółta | średnia |
Brunatna plamistość liści (DTR) | dobra |
Septorioza liści | bardzo dobra |
Septorioza plew | dobra |
Fuzarioza kłosów | dobra |
Źródło | BSA/hodowca |