Top Vita Burak

Skład:

  • wyka jara, łubin słodki, słonecznik, facelia, koniczyna aleksandryjska, rzodkiew oleista mątwikobójcza, groch, owies

 

Korzyści agronomiczne:

  • Intensywne wiązanie i zatrzymywanie azotu – ograniczenie jego strat jesienią – uwalnianie wiosną.
  • Możliwość redukcji nawożenia mineralnego – dodatkowo redukcja śladu CO2.
  • Biofumigacja ograniczająca Rhizoctonia solani i nicienie; mątwik burakowy (Heterodera schachtii).
  • Szybkie przykrycie gleby – ochrona przed erozją i ograniczenie zachwaszczenia.

 

Wpływ na jakość korzeni buraka:

  • Obniżenie niepożądanych poziomów azotanów w korzeniach – poprawa jakości surowca dla przemysłu cukrowniczego.
  • Lepsza struktura i zdrowotność gleby = mocniejszy rozwój korzeni i mniejsze ryzyko stresu środowiskowego, jak np. susza.
  • Wyższy plon technologiczny – korzenie lepiej wykorzystują składniki pokarmowe z górnej i głębszej warstwy profilu.
  • Wyższa polaryzacja cukru w korzeniach buraków – co przekłada się bezpośrednio na wyższy plon technologiczny i wartość surowca.

Zapytaj dystrybutora o ofertę

Kliknij w “Zapytaj o ofertę” i przejdź do kalkulatora, aby otrzymać indywidualną wycenę.